1107 "Sanseopplevelser"

Sanseopplevelser

1. Navn

"Sanseopplevelser"

2. Kort beskrivelse

I dag er sansene i fokus.
Dagen starter med LYD- verksted på Newtonrommet med ekstern kunstner Audun Eriksen. Deltakerne får se lyd, oppleve frekvenser, lage egne høyttalere osv.
På slutten av dagen skal vi ut og jobbe med andre sanser. Det blir gruppearbeid hvor noen jobber med digitalkamera og makrolinse, og andre får prøve seg på oppdrag hvor smaks- og luktesansen testes.

3. Dagsplan

4. Faglige innholdsmomenter

4.1 Faglig tema
Oppdrag "SØTT, SALT, SURT, BITTERT"

Deltakerne får smake på sukett, snacks, sitronsaft og grapefrukt.
De skal si hva de smaker og hvor på tunga de kjener de ulike smakene best.

smakene på tunga.pdf


Oppdrag "HVORDAN VIRKER SANSENE VÅRE HVIS VI TAR BORT EN?"

Deltakerne får bind for øynene og får i tur og orden lukte på ulike ting. De skal si hva de tror det er og om det er spiselig eller ikke- spiselig. Spørsmålet er om luktesansne klarer å skille dette. Noe kan lukte sterkt, men er spiselig og noe kan lukte søtt og godt, men er ikke spiselig. Noen lukter er vi kjent med og forbinder med spiselig eller ikke- spiselig.

Spiselig, ikke spiselig.pdf



Oppdrag "DE SER LIKE UT MEN HAR DE LIK SMAK?"

Deltakerne får 3 non- stop i tre forskjellige farger. De skal smake og kjenne om fargene har hver sin smak.

Ulike smaker på non- stop.pdf



Oppdrag "FINN MOTIV I NATUREN" (gjerne finne motiver som ikke høre rhjemme i naturen og fjæra.

Deltakerne skal gå på jakt etter motiver på makronivå, ting vi i utgangspunktet ikke ser med en gang. Hver deltaker skal på slutten av dagen velge ut et bilde som blir forstørret, laminert og hengt opp i korridoren ned til Grottebadet i Harstad.
4.2 Faglig bakgrunnsinformasjon -for aktiviteten(e) og åpne spørsmål

5. Egnet sted for gjennomføring

Et koneranse- eller klasserom til LYD- verksted.
Resten av dagen har ingen krav til plass. Vi valgte fjæra med dens finurlige farger og motiver.

6. Anbefalt aldersgruppe

10 - 13 år

7. Anbefalt antall deltakere pr leder

5

8. Utstyr og materiell

8.1 Utstyr
Digitalkamera
makrolinse
skjerf
sukett
snacks
grapefrukt
sitronsaft
non- stop
tran
limstift
parfyme
pepper
hostesaft
munnskyllevann
lypsyl (fruktlukt)
eple
såpe
potetgull
8.2 Materiell

9. Praktisk informasjon

9.1 Oppmøtetid og -sted
Newtonrommet i Harstad kl. 09.00.
9.2 Hentetid og -sted
Newtonrommet i Harstad kl. 17.00.
9.3 Utstyr for deltakere
9.3.1 Fast utstyr som må være med deltagerne hver dag:
Drikkeflaske, ekstra sokker, ekstra genser, sitteunderlag, støvler, regnklær, fat, kopp, bestikk, te- skje, termos med varmt vann
9.3.2 Utstyr for denne modulen:

10. Sikkerhet

10.1 Krav til veiledere
Pedagogisk, relfagutdanning og friluftsinteresse.
10.2 Krav til aktiviteten
Et rom inne med prosjektor.
10.3 Ansvar og forsikring

11. Utviklet av

Annette Ekman, prosjektleder
Anne- Berit Dybvik Hansen, prosjektmedarbeider