Tre høytflyvende dager i Bodø!

Også i år fikk 30 spente ungdommer mellom 12 og 16 år muligheten til å prøve ut spennende aktiviteter som har med luftfart å gjøre. Men denne gangen kom deltakerne spredt fra hele Norge!

En flokk på 17 ungdommer kom derfor til Bodø allerede kvelden før campen. Luftforsvaret i Bodø hadde stilt sin militærleir, Bodin Leir, til disposisjon som overnattingssted for ungdommene. Fire og fire deltagere delte et rom. Blant annet fellesrom, gymsal og kiosken ble flittig brukt av deltakerne.

Selve campen startet på tirsdags morgen på Norsk Luftfartsmuseum. Campen var delt inn i tre dager:

1. Hvordan kan ting fly? - lek med luft og lær enkel aerodynamikk.
På dag én ble det lagt et grunnlag for de følgende dager: Her lærte deltakerne om aerodynamikk og fikk teste sine egne hypoteser rundt luftens egenskaper. På ettermiddagen var det endelig på tide å miste bakken under føttene for første gang: Ungdommene fikk bl.a. prøve å dra en paragliderskjerm, fly modellfly, høre om hvordan fallskjermhopping fungerer og stille spørsmål til erfarne medlemmer fra Bodøs luftsportsklubber.

2.  Se jeg kan fly!- Drømmedag med piloter, instruktører, teknikere og fly.
Dag to fikk ungdommene tilbringe på Bodø hovedflysstasjon. Her fikk de lære og se mye interessant om F-16: På programmet sto alt fra full etterbrenner til motor og prøvesitting i et F-16. Og selve høydepunktet var selvfølgelig da alle fikk prøve å fly selv med forsvarets skolefly, som var kommet ens ærend til Bodø for å fly med deltakerne våre!

3. Helikopter og passasjerfly: Hvordan flyr de og hva brukes de til?
Dag tre bød på alt som hadde med helikoptre og sivil luftfart å gjøre. Ungdommene fikk klatre på forsvarets Bell helikopter og snakke med pilotene og leger som jobber på Sea King Redningshelikopter. Og også her ventet det et aldri så lite høydepunkt som for første gangen ble gjort i år: Et løft med Bell helikoptret til alle 30 deltakere!
Etter det åpnet Widerøe sine dører for oss og vi fikk et innblikk i sivil luftfart gjennom å prøve kabin- og cockpit simulatorene. Vi besøkte også avionikkverkstedet og vedlikeholdshangaren. 

Etter campen forlot 30 veldig glade ungdommer Bodø med store smil og klare ønsker om framtidige yrkesvalg: pilot, flyvertinne, tekniker, lege eller naturviter!


Se flere bilder og les dagsrapportene på Newton Camp Bodø sine sider: Publisert: fredag 11. juli 2014